Over Abyasa

Abyasa is het Sanskriet woord voor practice, beoefenen: de bewuste keuze maken om met inzet te Doen. Yoga betekent eenheid of vereniging.


Yoga en daarbij de practice van asana’s is de bewuste inzet om de geest te trainen aanwezig te zijn. Dit gebeurt door de beheersing van het lichaam, de ademhaling en de geest in één harmonieus moment. Asana’s – de fysieke houdingen in yoga, zijn een samensmelting van de activiteit van het lichaam met de ademhaling en het focuspunt van de geest van de beoefenaar.


Fysiek gezien bouwt de practice van asana’s aan een gezond sterk lichaam, activeert het zelfhelende vermogen van je lijf, brengt de innerlijke systemen in balans, helpt bij de genezing van blessures en nog zo veel meer. Zaken die ongelooflijk belangrijk zijn voor een evenwichtig bestaan.


Echter yoga gaat nog dieper. De practice stretcht niet alleen je lichaam, maar vooral ook de geest. De practice daagt je uit je overtuigingen met betrekking tot je lichaam, jezelf en je identiteit te zien en te herzien. De practice, elke houding, daagt je uit om de grenzen te verleggen en langzaam te gaan geloven dat wat onmogelijk lijkt mogelijk is.

 De asana’s zijn je doel, maar niet het eindresultaat. Er zijn ongeveer 8,4 miljoen asana’s op de wereld, er zal altijd een nieuwe zijn. Echter de houdingen leren je bewegen, bewegen richting een sterke, evenwichtige en rustige geest. Yoga – eenheid, is het eindresultaat, maar eenheid vindt al plaats tijdens de practice. Het is namelijk op de weg naar ‘mogelijk’ dat je bouwt aan de standvastigheid van de geest. Geen snelle trucjes, maar abyasa.

De eenheid die yoga brengt, gaat verder dan de les bij Abyasa, verder dan de yoga mat. Wij geloven dat wanneer jij jezelf leert kennen, daardoor steeds beter in je vel zit en het beste in jezelf terug kunt vinden, je dit terug zult geven aan de wereld, de mensen om je heen en de aarde.  Je loopt blij weg uit de les en geeft iemand op straat een grote glimlach. Je voelt je lekkerder in je lijf dus zal bewuster om gaan met waar je eten vandaan komt. Je wordt sterker zowel van binnen als van buiten en helpt je naasten weer. De meest kleine verandering in jou zal effect hebben op alles om je heen.


Dus of je nu op zoek bent naar een moment voor jezelf, contact met je lichaam, ontspanning, een betere conditie, verlossing van specifieke lichamelijke klachten, het ontdekken en beheersen van gedachtepatronen, aanwezig zijn, een inspannende work-out, een liefdevolle benadering naar jezelf, meer fysieke kracht, of de volgende uitdaging in je persoonlijke groei, Abyasa – constante oefening – is de sleutel.


En ik voel mij dankbaar dat ik hierbij mag helpen!

           Practice and all will come.